Uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek
Als je start met het optimaliseren van je website, dan is het eerste wat je wilt weten wat populaire zoektermen zijn binnen jouw branche. Hiervoor voeg je een zoekwoordenonderzoek uit. De zoekwoorden en termen laten zien waar jouw doelgroep zich bevindt en geven aan waar je al goed bezig bent of juist nog steken laat vallen. Met deze informatie kan jij doelen bepalen voor jou website. Maar hoe voer je nu precies een zoekwoordenonderzoek uit? Dat leggen wij jou in deze blog eenvoudig uit met behulp van een handig stappenplan.
In het kort:
Het doel van een zoekwoordenonderzoek, ook wel keyword search genoemd, is om erachter te komen op welke zoekwoorden of zoektermen jouw website geoptimaliseerd kan worden of eventueel op kan adverteren. Voor het onderzoek kan er onderscheid gemaakt worden tussen een zoekwoord en zoekterm. Een zoekwoord is één enkel woord waarop gezocht wordt, terwijl bij een zoekterm gezocht wordt op een combinatie van zoekwoorden.
Oké laten we beginnen, het stappenplan voor het doen van een zoekwoordenonderzoek bestaat uit zes stappen:
1. Bepaal zelf mogelijke zoekwoorden en zoektermen
2. Concurrentieanalyse uitvoeren
3. Zoektermsuggesties verzamelen
4. Data verzamelen
5. Zoekintentie bepalen
6. Vaststellen strategie
1. Bepaal zelf mogelijke zoekwoorden en zoektermen
De basis voor het zoekwoordenonderzoek begint bij jezelf, jij kent namelijk jouw bedrijf zelf het beste en weet wat je aanbiedt. Ga voor jezelf na welke mogelijke zoekwoorden en zoektermen jouw doelgroep op zou zoeken en stel een lijst op, dit is je startpunt. Probeer dit zo neutraal mogelijk te houden zodat je geen voorkeurs woorden krijgt. Je wil natuurlijk wel dat de zoekwoorden helpen om de website beter vindbaar te maken.
2. Concurrentieanalyse uitvoeren
Beter goed gejat dan slecht verzonnen luidt het spreekwoord, en dat klopt helemaal. Jouw concurrenten gebruiken vast en zeker handige zoekwoorden en zoektermen die jij, wellicht met kleine aanpassingen, kunt gebruiken. Met handige betaalde tools zoals Semrush en Ahrefs heb je de mogelijkheid om alle zoektermen en posities van jouw concurrenten op te halen, handig toch? Als je hiervoor niet wilt betalen kan je vaak wel gebruik maken van een proefperiode om deze informatie te verzamelen.

3. Zoekterm suggesties verzamelen
Ondertussen heb je al een mooie lijst verzameld, nu is het tijd om deze verder uit te breiden. Het is belangrijk dat je een overzicht krijgt van relevante zoektermen die interessant genoeg zijn om als bedrijf op gevonden te worden. Je kunt suggesties ophalen voor Google Suggest en gerelateerde zoekopdrachten. Hiervoor typ je gewoon een zoekterm in zoals je normaal een zoekopdracht zou doen, de zoekopdracht wordt aangevuld en onderaan de pagina kan je de gerelateerde zoekopdrachten vinden. Andere opties die je kunt gebruiken zijn o.a. de Google Ads Zoekwoordplanner of andere gratis zoekwoordentools.
4. Data verzamelen
De volgende stap is het verzamelen van data, bij het gebruik van een betaalde tool worden de zoekvolumes per zoekwoord of zoekterm weergegeven. Zo kan jij zien hoe vaak er op een woord gezocht wordt. Heb je een gratis tool, dan is deze optie helaas niet beschikbaar. Wel kan je er via gratis tools achter komen of er daadwerkelijk geklikt wordt op de zoekresultaten.
5. Zoekintentie bepalen
Vervolgens ga je de zoekintentie bepalen. Je wilt natuurlijk wel dat mensen die op jouw website uitkomen op basis van de zoekopdracht hier ook écht naar op zoek waren. Hiervoor kan je de pagina’s bekijken die in de top 10 staan op basis van jouw zoekopdracht, check wat voor pagina’s dit zijn. Het kunnen verkooppagina’s zijn maar bijvoorbeeld ook veel informatieve pagina’s. Afhankelijk van wat jij als bedrijf aanbiedt ga je na of jij, op basis van het gebruikte zoekwoord, hiertussen wilt staan. Precies hierom doe je een zoekwoordenonderzoek, je wilt wel relevant zijn en zorgen dat mensen overgaan tot een call to action.
6. Vaststellen van jouw strategie
Als laatste zet je alle verzamelde informatie op een rijtje en ga je met de nieuwe opgedane kennis voor relevante zoektermen een strategie bepalen. Hierbij houd je de zoekintentie in je achterhoofd. Kijk welke zoekwoorden en termen zo goed matchen dat je met deze zoektermen samen op één pagina kunt ranken.
Na het doorlopen van deze stappen is jouw zoekwoordenonderzoek voltooid en kan jij aan de slag om de vindbaarheid van jouw website te verbeteren. Wil je wat advies over hoe je jouw websiteoptimalisatie het beste kunt aanpakken? Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag op weg.